Jonas de Jong

Aspirant International  Mountain Leader

In dit interview met Jonas de Jong, International Mountain Leader bij Leading Mountains, deelt hij zijn inzichten over de kracht van de bergen als ruimte voor reflectie en groei. Jonas onderstreept het belang van een andere omgeving en beweging voor effectieve coaching en leiderschapsontwikkeling.

Over beweging en buiten zijn
Jonas legt uit waarom de bergen zo’n bijzondere rol spelen: “De bergen zijn de spiegel van hoe jij bent en waar je al
mee zat, dat neem je overal mee naartoe. In de bergen komt dat er altijd uit, en dat is soms lastig, maar altijd super leerzaam.”
Hij benadrukt dat het wandelen in de bergen de mogelijkheid biedt om letterlijk een nieuw perspectief te krijgen op jezelf en je omgeving.

Metafoor van de bergen
Hij maakt gebruik van krachtige metaforen om de inzichten die de bergen bieden duidelijk te maken: “Hoe snel loop je een berg op? Wie loopt er voorop en wat voel je daarbij als iemand voor je loopt die dat veel makkelijker lijkt te doen? Wat heb je in je rugzak en hoe zwaar weegt dat?” Deze vragen helpen mensen reflecteren op hun eigen gedrag en leiderschap.

Eigen Reis naar Leading Mountains: Jonas vertelt over zijn eigen pad. ‘Ik heb15 jaar ervaring in het werken in- en managen van internationale teams in Nederland, Ierland en Zwitserland in meerdere talen, voor grote bedrijven als Dell, Vodafone, KPN en British Telecom.’ Hij besefte dat zijn carrière in IT-sales niet langer overeenkwam met zijn persoonlijke waarden: “In de bergen werd het stil en realiseerde ik me dat het niet meer was wat ik wilde doen.” Deze bewustwording leidde hem uiteindelijk naar een ontmoeting met de oprichters van Leading Mountains, waar hij nu zijn passie voor leiderschap en coaching kan combineren met zijn liefde voor de bergen.

Samenwerken in de bergen
Jonas benadrukt ook hoe de bergen teams dwingen om samen te werken: “In een white-out heb je iemand nodig om je veilig door de mist te leiden. Iedereen neemt een rol aan, en dat onthult hun natuurlijke gedragspatronen.” Hij gelooft dat teams daardoor beter met elkaar leren communiceren en samenwerken.

Verbinding met de locaties
Hij wijst op de waardevolle samenwerking met hotels en berghutten die Leading Mountains al jaren bezoekt: “De plek zelf doet ook ongelooflijk veel. We gaan naar plekken waar we goed contact hebben, waardoor het echt een ronde ervaring wordt.”

Deze fragmenten laten zien hoe de bergen een krachtige omgeving zijn voor persoonlijke groei en teamontwikkeling, en hoe Jonas’ ervaring als mountain leader helpt om deelnemers effectief te begeleiden op hun pad naar zelfontdekking.

“De bergen zijn de spiegel van hoe jij bent en waar je al mee zat. Dat neem je overal mee naartoe”

Leading Mountains Jonas